Μεταδοτικά νοσήματα

Επιτήρηση και Ενημέρωση του Κοινού

Εφαρμογή των μέτρων πρόληψης κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών αποτελούν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των εξάπλωση των λοιμώξεων των σοβαρών νοσημάτων, όπως ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.

 

Τα επίσημα δεδομένα:

Μεταδοτικά νοσήματα

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα του Δυτικού Νείλου (Ιούνιος 2015).

Ειδικά τις περιόδους έντονης κυκλοφορίας των κουνουπιών φορέων των ιών, αξίζει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω προετοιμασίες:

  • Έγκαιρη διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων
  • Άμεση επίβλεψη από τα εργαστήρια στις πρώτες δηλώσεις από ασθενείς
  • Αναφορές στο ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τα κρούσματα με σκοπό την επιδημιολογική παρακολούθηση

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δέχεται πληροφορίες και αναφορές σχετικά με τα κρούσματα με σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση και επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών λοιμώξεων. Έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά που σχετίζονται με τα κρούσματα λοιμώξεων συμβάλλουν στον περιορισμό της επικείμενη εξάπλωσης της ασθένειας.

 

Επηρεαζόμενες Περιοχές

Μεταδοτικά νοσήματα 2

Ο όρος “επηρεαζόμενη περιοχή” εφαρμόζεται παγκοσμίως ως τρόπος εντοπισμού των επικίνδυνων ζωνών, όπου έχει βρεθεί τα ίχνη των παθογόνων οργανισμών ή που είναι εκτεθειμένες σε φυσικά φαινόμενα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυκλοφορίας των κουνουπιών. Ο σκοπός του ορισμούς αυτών των περιοχών είναι σχεδιασμός του προγράμματος δράσης αντιμετώπισης του προβλήματος εξέλιξης των επικίνδυνων ασθενειών.

Σχετικά με τα μεταδοτικά νοσήματα, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ασφάλειας Αίματος (Ιούνιος 2012) με σκοπό την ενίσχυση των μονάδων αιμοδοσίας με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό του μολυσμένου αίματος, ειδικά στις περιπτώσεις των ατόμων που ταξιδεύουν στις επικίνδυνες περιοχές.

Οι περιοχές αυτές εντοπίζονται και κατατάσσονται βάσει των παρακάτω στοιχείων:

  • Επιδημιολογικά δεδομένα
  • Στατιστικά δεδομένα και αναφορές κρουσμάτων στα ζώα
  • Πληροφορίες σχετικά με τη κυκλοφορία των εντόμων
  • Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και φυσικά φαινόμενα που μπορούν να επηρεάζουν τη κυκλοφορία των εντόμων

Στην Ελλάδα το 2012 έχει ιδρυθεί η ειδική διεπιστημονική ομάδα εργασίας που αποσκοπεί στον εντοπισμό των επηρεαζόμενων περιοχών, σύμφωνα με τις οδηγίες και εγκύκλιους από τις ευρωπαϊκές; αρχές. Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λειτουργούν σε συνεργασία με την ομάδα των επιστημόνων με σκοπό να ληφούν έγκαιρα μέτρα προστασίας και εντοπισμό των επικίνδυνων περιοχών.