ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιός του Δυτικού Νείλου

Γενικές Πληροφορίες

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.  Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό  στη χώρα και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Συνοπτικά, τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στη χώρα μας, τα τελευταία έτη (2010- 2018), παρουσιάζονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ Έτος
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Σύνολο κρουσμάτων 262 100 161 86 15 0 0 48 316
Με προσβολή του ΚΝΣ* 197 75 109 51 14 0 0 28 243
Χωρίς προσβολή του ΚΝΣ 65 25 52 35 1 0 0 20 73
Θάνατοι κρουσμάτων 35 9 18 11 6 0 0 5 50

*εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση

 

Το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού (το πρώτο περιστατικό εκτιμάται ότι προσεβλήθη κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου).

Λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οι περιοχές κυκλοφορίας του κατά την τρέχουσα περίοδο 2019 δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια  (Φυλλάδιο  «Προστασία από τα κουνούπια», Παρουσίαση «Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια»), σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας κουνουπιών.

Ορισμός

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα  και τον τρόπο μετάδοσης του ιού,  για τα επιδημιολογικά δεδομένα (εβδομαδιαίες και ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης) και τις δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πληροφορίες για:

Κοινό

Επαγγελματίες

Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών στη χώρα μας, επισημαίνουμε για όλους τους επαγγελματίες υγείας :
– την αναγκαιότητα της κλινικής αναγνώρισης του συνδρόμου της εγκεφαλίτιδας,
– την έγκαιρη εργαστηριακή διερεύνηση για την διάγνωση του αιτιολογικού παράγοντα στα εξειδικευμένα εργαστήρια και
– την απαραίτητη δήλωση στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δέχεται δηλώσεις περιστατικών εγκεφαλιτίδων με βάση την κλινική εικόνα, ταυτόχρονα με την αποστολή δείγματος για εργαστηριακή διάγνωση. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η ευαισθησία του συστήματος επιτήρησης και θα καταστεί δυνατόν να παρακολουθηθεί η πορεία του φαινομένου και να γίνουν νωρίτερα περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

 

Ενημέρωση Επαγγελματιών Υγείας σχετικά με τη Λοίμωξη από Ιό του Δυτικού ΝείλουΕπηρεαζόμενες περιοχές από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα_Περίοδος Μετάδοσης 2018_24-12-2018Παράρτημα- Χάρτες Επηρεαζόμενων Δήμων-09-14Χάρτες περιοχών με πιθανή εγκατάσταση της κυκλοφορίας του ΙΔΝΟδηγίες για αιμοεπαγρύπνηση 2018Δελτίο Αιμοεπαγρύπνησης – Γνωστοποίηση πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων 15 ημέρες μετά την αιμοληψίαΠρωτόκολλο ανιχνευσιμότητας και αναδρομικού ελέγχου αίματος

Επιδημιολογική Επιτήρηση

Επιδημιολογικά Δεδομένα

Δελτίο Δήλωσης

Παραπεμπτικά & άλλα Συνοδευτικά Έγγραφα

Ενημερωτικά Φυλλάδια

image_print