Εποχική γρίπη: προκλήσεις και επίσημες αναφορές

Εποχική γρίπη είναι μία νόσος που μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος με κυρίως ήπια συμπτώματα και εμφανίζεται στους μήνες Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, αυξάνεται την χειμερινή περίοδο και κορυφώνεται το μήνα Φεβρουάριο. Αν και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο, ωστόσο οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας από την ασθένεια της γρίπης.

 

Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης:

Εποχική γρίπη: προκλήσεις και επίσημες αναφορές

Στα πρώτα συμπτώματα εμφάνισης της νόσου ανήκουν:

  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνους στους μύες και αδυναμία στο σώμα
  • Ξηρός βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση

Ο κοινός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι κοινωνική επαφή, τα κύτταρα του ιού προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα η μετάδοση να γίνεται μέσω του βήχα, φτερνίσματος ή ακόμα και την ώρα της συνομιλίας με τον πάσχοντα από τη γρίπη. Τα στοιχεία του ιού επιβιώνουν ακόμα και σε επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή ο φορέας του ιού.

 

Μέτρα πρόληψης

Τα πιό αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης συνεχίζουν να είναι:

  • Ο εμβολιασμός παραμένει ένας από τους πιό αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης της γρίπης. Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σε φαρμακεία κατασκευάζονται βάσει των μεταλλάξεων στο γονίδιο του ιού που παρατηρούν οι ειδικοί στον κλάδο παγκοσμίως.
  • Μέτρα προσωπικής υγιεινής: συχνό πλύσιμο χεριών, μάσκες προστασίες, κάλυψη προσώπου κατά την ώρα του βήχα ή του φτερνίσματος, αποτελούν απλά αλλά επίσης αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από τη γρίπη.
  • Αποφυγή επίσκεψης δημόσιων χώρων κατά τις περιόδους κορύφωσης της αρρώστιας: ειδικά όταν αισθάνεστε πως εμφανίζετε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης αποφύγετε να ταξιδεύετε χωρίς επείγουσα ανάγκη, όπως και να επισκέπτεστε δημόσιους κλειστούς χώρους, π.χ. Θέατρα, συναυλίας, εκκλησίες κλπ.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία της γρίπης δεν απαιτεί μετάβαση στο νοσοκομείο. Τα πρώτα συμπτώματα υποχωρούν κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας από την ημέρα της εμφάνισης. Αλλά οι ομάδες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αξίζει να αποκλείσουν τις επαφές με τους φορείς του ιού και να λαμβάνουν πιό ισχυρά μέτρα πρόληψης, όπως εμβολιασμός κατόπιν συμβουλής με τον θεράποντα ιατρό.

 

Απειλή για τη δημόσια υγεία

Ο ιός της γρίπης κάθε χρόνο εμφανίζει σημαντικές απειλές για την οικονομία και τη δημόσια υγεία της κοινωνίας, όπως μειωμένη παραγωγικότητα, φόρτωση στο σύστημα υγείας και απειλή εξέλιξης επικίνδυνων νοσημάτων λόγων των μεταλλάξεων στο γονίδιο στον ιό.

Για τους λόγους αυτούς, η προετοιμασία για τις περιόδους ακμής της γρίπης, οφείλει να πραγματοποιείται τόσο σε προσωπικό αλλά και σε επίπεδο των δημόσιων αρχών. Σωστή ενημέρωσητακτικός εμβολιασμός και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα πιό σημαντικά μέτρα πρόληψης της γρίπης.

 

Μελέτες και προβλεπόμενες τάσεις

Μελέτες και προβλεπόμενες τάσεις

Οι τακτικές μελέτες και επιτήρηση για τη γρίπη αποσκοπεί στην ανάπτυξη των πιο αποτελεσματικών εμβολίων και αντιικών θεραπειών. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί του κλάδου παγκοσμίως αποβλέπουν στο να βρεθεί γενικό εμβόλιο που κατάλληλο να καταπολεμήσει πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού.

Η συνεργασία στον παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της εύρεσης του “καθολικού” εμβολίου αποκαλύπτει τις νέες τάσεις σχετικά με την εξέλιξη του ιού, επομένως και τα νέα μέτρα πρόληψης και θεραπείας μπορούν να εμφανιστούν σε προσεχές μέλλον.

 

Συμπέρασμα

Η εποχική γρίπη παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα για τη κοινωνία μας, μην παραβλέπετε τη σημαντικότητα του έγκαιρου εμβολιασμού, συμβουλευτείτε με τον γιατρό σας για να προστατευτείτε από τους μήνες της κυκλοφορίας του ιού. Αν για λόγους υγείας δεν μπορείτε εμβολιαστείτε, φροντίστε να εφαρμόσετε απλά μέτρα προστασίας όπως μάσκες, αποφυγή των δημόσιων χώρων, συχνό πλύσιμο χεριών και αποστείρωση των επιφανειών με τις οποίες έρχεστε σε επαφή περισσότερο συχνά.